برادران محمدی کیستند؟ ویکی پدیا
زندگی نامه سعید و حمید محمدی صاحبان دیجی کالا
سعید و محمد در اسفند ماه سال 1358 در یک خانواده پر جمعیت در جنوب شهر تهران محله ابوذر دیده به جهان گشوده اند. پدر و مادرشان اصالتاً زنجانی هستند و از لحاظ مالی در آمدی معمولی و خیلی اجتماعی بودند که به تحصیل اهمیت بسیاری قائل می شدند.
خاطرات دوران کودکی سعید و حمید از زبان خودشان
زمانی که به مدرسه می رفتیم، دوران ابتدایی را با هم در یک مدرسه در محله ابوذر گذراندیم. اما موقعی که پا به دوران راهنمایی و دبیرستان گذاشتیم، از همدیگر جدا شدیم و هر کدام در مدرسه های دیگر درس خواندیم.
حمید به مدرسه تیزهوشان شهید بهشتی در شهر ری رفت و من هم نمونه دولتی ابن سینا در نزدیکی میدان قزوین به تحصیل ادامه دادم. در نهایت هر دو زمان پایان دوره دبیرستان دیپلم ریاضی اخذ کردیم.
فصل تابستان که می شد مثل بقیه دوستان که سر کار می رفتند، ما هم کم و بیش مشغول کار کردن می شدیم ولی خیلی کم، نه به اندازه ای که برادرهای بزرگمان کار می کردند ولی خب کار می کردیم. بعد اینکه کمی بزرگ شدیم در نانوایی پدرم پشت دخل می ایستادیم و به پدرمان کمک می کردیم.
دوران نوجوانی، فصل تابستان که می شد، بیشتر سرگرم کارهای خودمان می شدیم، از طرف خانواده خیلی مورد حمایت قرار می گرفتیم و هر ابزاری که نیاز بود را برایمان تهیه می کردند. در خانه پدری مان یک زیرزمینی داشتیم که صبح تا شب در آنجا مشغول نجاری بودیم و برای خودمان ماکت می ساختیم و حمید هم بیشتر اوقات با گِل مدل های مختلفی می ساخت.
به یاد دارم که سال آخر دوره دبیرستان بودیم که به شدت درگیر موضوع خودرو شدیم. هر کجا مجله ای مربوط به ماشین بود را می گرفتیم به گونه ای که تک تک شماره های دقیقه ای که به کیوسک می آمد را سریع می خریدیم. در آن بازه زمانی خیلی از لحاظ امکانات فول نبودیم اما تا دلتان بخواهد کنجاو بودیم. همیشه سخت به دنبال چیزهای گوناگون بودیم که بتوانیم چیزی را طراحی کنیم و یا اینکه آن را بسازیم.
دوست داشتیم آزمایش انجام بدهیم، حیوانات خانگی نگهداری کنیم، حتی می خواستیم تخم گذاشتن مرغ را از نزدیک ببینیم به همین دلیل تخم مرغ را زیر مرغ می گذاشتیم تا به دنیا آمدنش را نگاه کنیم، حشرات مختلف را مورد بررسی قرار می دادیم و… اینها کارهایی بودند که ما از 5 سالگی تا زمانی که دیپلم بگیریم، با همکاری هم انجام می دادیم.
معمولاً برادران دوقلو خیلی به هم نزدیک هستند و خیلی از کارهایشان را با هم انجام می دهند، اما ما همیشه در علایق شخصی، سرگرمی، بازی کردن و شیطنت های کودکی با هم بودیم و در زمینه درس خواندن اختلاف نظر داشتیم.
سال 1371 زمان ظهور کامپیوتر
در اوایل دهه 1990 زمانی که کامپیوترهای PC هنوز در ایران رایج نبودند، سعید و حمید محمدی در خانه خود صاحب کامپیوتر شدند و با اشتیاق به کار با آن پرداختند. این امر در حالی بود که برادر بزرگتر آنها نقش مهمی در تشویق و حمایت آنها داشت و با خرید کامپیوتر برایشان، مسیر ورود آنها به دنیای فناوری را هموار کرد.
کامپیوتر آنها از نوعی بود که با فلاپیهای بزرگ کار میکرد و آنها بدون استفاده از ماوس، با نرمافزار اتوکد به طراحی میپرداختند. تسلط بر این نرمافزار و کار با کامپیوتر، آنها را در دوران دانشگاه از همکلاسیهایشان متمایز کرد و یک قدم جلوتر انداخت.
در سالهای 1375 و 1376، زمانی که هنوز اینترنت در ایران وجود نداشت، برادران محمدی فعالیت خود را گسترش دادند و در محیط DOS به کار ادامه دادند. در این دوران دوست مهندس کامپیوتر برادرشان به خانه آنها آمد و نحوه اتصال و کار با اینترنت را به آنها آموزش داد.
سعید و حمید پیش از ورود به دانشگاه، کار خود را آغاز کرده بودند. آنها به مدت یک سال در بخش طراحی یک شرکت قطعهسازی موتورسیکلت مشغول به کار شدند. تسلط آنها بر اتوکد و 3D Studio که در دوران دبیرستان به دست آورده بودند، باعث شد تا در این شرکت کارهای حرفهای انجام دهند.
پس از مدتی آنها به سمت طراحی کفش روی آوردند. برادر بزرگترشان یک کارخانه کوچک تولید کفش راهاندازی کرده بود و سعید و حمید در آنجا به طراحی کفش میپرداختند. از زمانی که آنها وارد دانشگاه شده بودند، تصمیم گرفته بودند تا هزینه تحصیل و زندگی خود را تأمین کنند و به یاد دارند که کسب درآمد برای پرداخت شهریه کار بسیار دشواری بود.
جرقه شکل گیری کسب و کار اینترنتی دیجی کالا
سعید و حمید که به شدت به عکاسی علاقهمند بودند، با ظهور دوربینهای دیجیتال، تصمیم به خرید دوربین گرفتند. آنها که به دنبال عکاسی به صورت حرفهای بودند، میخواستند یک دوربین SLR دیجیتال با قیمتی حدود 1 میلیون تومان (در آن زمان) تهیه کنند.
با توجه به اینکه پول دوربین را با سختی و کار و تلاش به دست آورده بودند، برایشان بسیار مهم بود که دوربینی باکیفیت و مناسب خریداری کنند. به همین دلیل، شروع به تحقیق و بررسی در مورد دوربینها، لنزها و تجهیزات مختلف نمودند.
آنها با دوستان و آشنایان و حتی عکاسان صحبت میکردند، اما با توجه به اینکه اکثر آنها با دوربینهای دیجیتال آشنایی نداشتند و فقط از دوربینهای آنالوگ اطلاعات داشتند، انتخاب دوربین مناسب برایشان دشوارتر میشد.
در سال 1384 سعید و حمید که هنوز استفاده از اینترنت چندان مرسوم نبود، تصمیم گرفتند از آن برای یافتن اطلاعات استفاده کنند. آنها در اینترنت با سایتی به نام dpreview.com آشنا شدند که به بررسی و معرفی دقیق محصولات پیچیده میپرداخت.
علاقه و وسواس آنها در انتخاب دوربین به حدی بود که خودشان هم از این موضوع تعجب کرده بودند. در نهایت، با استفاده از اطلاعات این سایت، با برندها، مدلها، امکانات و ویژگیهای مختلف دوربینها آشنا شده و دوربین مورد نظر خود را انتخاب کردند.
سعید در نهایت موفق به پیدا کردن مدل Nikon D7 در یکی از مغازههای خیابان جمهوری شد و آنها با ذوق و شوق فراوان دوربین را خریداری و به خانه بردند. اما با باز کردن جعبه، متوجه شدند که لنز اصلی دوربین برداشته شده و به جای آن، یک لنز ضعیف بدون لرزشگیر تصویر و فوکوس خودکار بر روی آن نصب شده است!
این تجربه تلخ درس بزرگی به سعید و حمید داد. آنها به جای افسوس خوردن برای پول از دست رفته، به دنبال راه حلی برای حل مشکل و جلوگیری از تکرار چنین اتفاقی در آینده بودند.
بهمن ماه سال 1385 دیجی کالا متولد شد!
برادران محمدی (حمید محمدی و سعید محمدی) با در اختیار داشتن دفتر کوچکی که متعلق به برادر بزرگ شان در خیابان مفتح تهران بود، تنها با سرمایه نزدیک به 10 میلیون تومان و با استخدام ۵ نیرو، دیجی کالا را راه اندازی کردند.
بنابراین Digikala با 2 نفر تولیدکننده محتوا، 1 نفر مسئول خرید، 1 نفر حسابدار و 1 نفر پیک برای تحویل کالا، کار خود را استارت زد.
تولید محتوا به اندازه ای برای مؤسس دیجی کالا اهمیت داشت که تصمیم به افزودن محصولاتی می کردند که محتوای باکیفیت تولید می شد. در بازه زمانی که تولید محتوا به معنای امروزی نبود و فضای وب فارسی دچار فقر محتوا بود، سعید و محمد در دیجی کالا با تأکید و تمرکز بر روی ارائه محتوا خوب، با سرعت رتبه بالای سرچ گوگل را به تصرف خود درآوردند و از این طریق بعد از گذشت چند هفته از فعالیت شان، اولین فروش شان را تجربه کردند.
مؤسسان دیجی کالا از همان ابتدای کارشان شعار محتوا پادشاه است را به عنوان یکی از اشعار خود همواره مراعات می کنند، به گونه ای که امروزه این شعار تکمیل شده و به صورت محتوا پادشاه نیست، پادشاهی است بر دیوار بخش تولید محتوا Digikala هک شده است.
از دلایلی که فروشگاه اینترنتی دیجی کالا در سال های ابتدایی بیش از اندازه به آن پایبند است، عدم پیروی از نوسانات قیمت های دلار بود. در سال 1388 با رشد سالیانه موفق شد مشکلات کلیدی را پشت سر بگذارد.
از طرفی نیز قوت گرفتن بنیان اقتصادی دیجی کالا پس ازگذشت 3 سال باعث شد تا این فروشگاه بتواند در مقابل نوسانات قیمت دلار در سال های آینده مقاومت کند و مشتریان را راضی نگه دارد. به گفته برادران محمدی، در روزهایی که فروشنده ها و تأمین کنندگان کالاهای دیجیتال همچنان با افزایش نرخ دلار، سیاست عدم عرضه یا افزایش نجومی قیمت ها را در پیش گرفتند و دیجی کالا به لطف موجودی هایی که در انبار داشت، محصولاتش را با قیمتی منصفانه و پایین تراز بازار در اختیار مشتریان قرار می داد که همین موضوع در پیشرفت این فروشگاه تأثیر چشمگیری داشت.
سال 1390 اولین سرمایه گذاری از کمپانی نسپرس (Naspers) تا سرآوا
Digikala اولین پیشنهاد سرمایه گذاری خود را از طرف کمپانی نسپرس تا آخرین روزهای سال 1390 دریافت کرد. بعد از مذاکرات انجام شده و بر اثر روی داد اتفاقاتی سیاسی که در سال های بین 1390،91 بود، کمپانی نسپرس وارد ایران نشد! به پشتوانه همین موضوع، سرآوا به عنوان صندوق سرمایه گذاری داخلی برای افزایش خدمات و محصولات به سراغ این کسب و کار اینترنتی آمد و مذاکرات سرمایه گذاری در دیجی کالا شروع شد.
در سال 1391 دیجی کالا پس از سرمایه گذاری سرآوا روند رشد خود را ادامه داد. به گونه ای که در سال 1392 نخستین مرکز پردازش کالایی خود را به راه انداخت. در این مرکز زنجیرهای از فعالیت های به هم پیوسته وجود دارد که در فرایند تحویل به موقع سفارش تأثیر مستقیم دارد.
سعید محمدی و حمید محمدی مدیران دیجی کالا به فکر گسترش فروش محصولات و همچنین تبدیل شدن به فروشگاه اینترنتی بودند. با اینکه این موضوع چالش هایی نیز به همراه داشت ولی از نظر برادران محمدی تمرکز کردن روی محصولات الکترونیک، این فروشگاه را در معرض خطر قرار می داد و از طرفی نیز باعث می شد هنگام ورود رقیبان قدرتمند به این حوزه، با چالش های زیادی روبرو شوند.
با سرمایه گذاری سرآوا در این فروشگاه، محصولات غیر دیجیتالی نیز افزوده شدند و در نهایت دیجی کالا تبدیل به فروشگاهی برای فروش همه گونه اجناس آغاز گردید. بایستی بدانید که مدیران دیجی کالا برای اجرایی این کار بیش از 1 سال زمان برای برنامه ریزی صرف کرده و حتی برای تبلیغات به دنبال چندین آژانش تبلیغاتی رفته بودند. بنابراین فروشگاه اینترنتی دیجی کالا لوازم خانگی را نیز به کالاهای غیر دیجیتالی افزود.
سال 1394 دومین سرمایه گذاری دیجی کالا از کمپانی هلندی IIIC
در سال 1394 دومین سرمایه گذاری دیجی کالا از سوی کمپانی هلندی برای جذب 100 میلیون دلار آغاز شد. این سرمایه گذاری برای ترقی زیر بنای لجستیکی، پیشرفت پلت فرم نرم افزاری و ایجاد فرصت های شغلی بیشتر در سراسر ایران، احداث بزرگترین مرکز پردازش محصولات خاورمیانه و راه اندازی مرکز مجازی فروشندگان و تولیدکنندگان ایرانی (Marketplace) تعلق یافته است.
گام دوم سرمایه گذاری دیجی کالا سال 1394 با جذب سرمایه یک صندوق سرمایهگذاری اروپایی با نام شرکت اینترنشنال اینترنت اینوستمنت (IIIC) آغاز شد. دیجی کالا از دی ماه سال 1394 فرایند جذب سرمایه را از طریق IIIC و به مبلغ ۱۰۰میلیون دلار در قالب افزایش سرمایه و در ازای اعطای ۲۱ درصد سهام به فعالیت خود ادامه داد.
این فرایند جذب سرمایه با گرفتن مجوز سرمایهگذاری خارجی، از سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران کامل شده است.
در سال 1394 دیجیکالا به ارائه برنامه اپلیکیشن موبایل پرداخت تا مخاطبین خود را افزایش دهد. تعداد کارکنان دیجی کالا، در سال ۱۳۹۵به ۲۰۰۰ نفر رسید.
یکی از سرویس های دیجی کالا، “هفت روز تضمین، برای بازگشت محصول” از سوی خریدار می باشداز آنجا که، دیجی کالا، کالاهای مرجوعی را مجدداً وارد چرخه فروش نمی کرد، در صورتی که قابل استفاده بودند، برای کارمندان دیجی کالا ارائه می شد، تا انتخاب و خریداری کنند. همین امر سبب شد تا “اپن باکس” راه اندازی گردد. در هر ماه، دو روز کاربران دیجی کالا، می توانند، کالاهای مرجوعی را با قیمت پایین خریداری کنند.
سال 1395 تبدیل دیجیکالا به هلدینگ
دیجی کالا در سال 1395 با تشکیل هلدینگ، دو فروشگاه دیگر را نیز در کنار دیجیکالا زیر چتر هلدینگ خود قرار داد. دیجی استایل به عنوان فروشگاه اینترنتی مخصوص مد و فشن راه اندازی شد.
فیدیبو نیز که به عنوان یک استارتاپ مستقل کار خود را آغاز کرده بود، مورد توجه دیجی کالا قرار گرفت و دیجیکالا برای ورود به عرصه فروش محتوا الکترونیکی و صوتی با هدف تسهیل دسترسی به کتاب های مختلف برای اهالی فرهنگ و همچنین ترویج فرهنگ کتاب خوانی، در یکی از استارتاپ های فعال فروش کتاب الکترونیکی، فیدیبو، سرمایهگذاری کرد.
هلدینگ Digikala با سرمایهگذاری در فیدیبو و راه اندازی دیجی استایل شکل گرفت. تعداد کارمندان این شرکت در طول یک دهه فعالیت، بیش از ۴۰۰ برابر افزایش یافت؛ که توانست در این زمینه آماری فوق العاده ای را بر جای بگذارد.
این شرکت در سال های گذشته به طور متوسط رشد سالیانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصدی را تجربه کرده و این در حالی است که ۹۰ درصد از بازار خرده فروشی کشور را به خود اختصاص داده و روزانه ۱.۷ میلیون بازدید دارد.
از نظر برادران محمدی، شرکت شان در طی این سال هایی که فعالیت می کند، به تمامی اهدافی که تعیین شده بود تا حدودی دسارسی پیدا کرده است.
بنابه تحقیقات تیم ایران بیوگرافی، دیجی کالا با بیش از 15 میلیون کاربر ثبت نام کرده و 9 میلیون کاربر مجرب خرید در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگترین فروشگاه های کشور از لحاظ فروش می باشد.
این فروشگاه اینترنتی می خواهد به عنوان یک برند ملی و کسب و کار موفق وارد بازار در کشورهای خاورمیانه شود. ورود این بیزینس و استارتاپ به بازار کشورهای دیگر می تواند ارزش و اقتدار میهن عزیزمان را در منطقه خاورمیانه تا چندین برابر افزایش بدهد.
مصاحبه با بنیانگذاران Digikala | پاسخ به 9 سوال متداول
1- رشته تحصیلی شما چه بود؟
من سعید محمدی، لیسانس مکانیک و كارشناس ارشد MBA از دانشگاه سازمان مدیریت صنعتی اخلا كرىه ام و براىرم حميد کارشناس صنایع از دانشگاه خواجه نصیر و ارشد MBA از دانشگاه علم و صنعت دارم.
2- آیا به این فکر می کردید که روزی برسد به این جایگاه برسید؟
بله برای همه ما انسان ها در طول زندگی پیش آمده است که پتانسیل لازم برای موفقیت را در خودمان بیابیم، اما بایستی بدانید که ممکن ایت این موفقیت برای برخی از افراد اتفاق بیفتد و برای برخی نه!
3- چالش هایی که در کسب و کار اینترنتی وجود دارند؟
از نظر من و برادرم مشکل بزرگ و قابل حل نشدنی در کسب و کارهای اینترنتی وجود ندارد که نتوان آن را برطرف ساخت. اما خیلی از افراد این نظر را دارند که امکان فعالیت در این حوزه وجود ندارد. زیرا زیر ساخت لازم و فرهنگ آنکه بتوانند خرید اینترنتی انجام بدهند، نیست ولی ما بر عکس این افراد مخالف این موضوع هستیم.
4- برادران محمدی چه مراحلی را تاکنون طی کرده اند تا دیجی کالا به وضعیت کنونی رسیده است؟
در مرحله اول، مدل طراحی تجاری دیجی کالا و پیشرفت آن، متناسب با شرایط کشور و مخاطبان بود و سپس به تولید محتوا مفید به زبان فارسی پرداختیم که این کار باعث جذب بیشتر بازدیدکنندگان سایت گردید.
افزایش بازدیدکنندگان با استفاده از به کار گیری محتوا غنی، پلتفرم قوی دیجیکالا، پیامد بزرگ به حساب آمد که می توان گفت ب یک برند موفق تبدیل شدیم.
5- در ابتدا شرع کارتان مجوز فروش چه کالاهایی را داشتید؟
تا سال 1387 فعالیت به شکل امروزی در زمینه تجارت الکترونیک تعریف شده نبود بلکه به صورت ثبت وبسایت در ستاد ساماندهی بود. بعد از اینکه عضو هیئت مؤسسان کانون فروشگاه های اینترنتی در مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت بازرگانی شدیم که خوشبختانه نتیجه فعالیت آن، منجر به تشکیل آیین نامه فروشگاه مجازی شد.
6- چه مدت زمانی طول کشید تا دسته بندی محصولات از دوربین و موبایل فراتر بروند؟
به طور حتمی کمتر از 1 سال لپتاپ و کامپیوتر جیبی را به محصولات مان افزودیم. ناگفته نماند در آن برهه از زمان تبلت و بقیه ابزارهای هوشمندی که امروزه موجود است، قابل دسترس نبودند.
7- شما در حال حاضر اگر چیزی بخواهید می توانید در فروشگاه تان بفرشید؟
بله 100 درصد، اما فقط بایستی محصولی باشد که عرضه و فروش آن از طرف قانون منع نشده باشد.
8- چه برنامه یا تصمیمی برای گسترش بینالمللی تجارت تان دارید؟
تمرکز ما در حال حاضر بر رویارائه سرویس های باکیفیت به همو طنان عزیزمان است. زمانی به فکر گسترش فعالیت در کشورهای دیگر خواهیم بود که از ارائه بهترین خدمات در بازار داخل ایران مطمئن شویم. ان شالله تا آنموقع نیز شرایط حضور در کشورهای دیگر مساعد تر خواهد شد.
9- روزانه چه مقدار کالای برگشتی دارید؟
درصد پایینی دارد زیرا تمام محصولات ما اصل بوده و از لحاظ کیفیت قابل کنترل شده هستند.
راه های ارتباطی
- پیج اصلی اینستاگرام: Instagram hamohammadi
- اینستاگرام دیجی کالا: digikalacom
- وبسایت: digikala.com
- شماره تماس: شماره تلفن ایشان بنابه دلایل موجه، از سایت برداشته شد.
- ایکس: X hamohammadi
ثبت بیوگرافی در گوگل
آیا می خواهید هرکسی نام شما را در اینترنت جستجو کرد، عکس ها و اطلاعات شخصی شما را ببیند؟ کافیست وارد لینک زیر شوید و فرم مربوطه را پر نمایید تا بیوگرافی تان در گوگل ثبت شود.